Palæstina - et af vor tids store moralske spørgsmål

 

Skrevet af: Edward Said

 

http://palaestina-info.dk/images/IS_right.gif" width="8" height="5">

 

Internationale fredsvagter demonstrerer mod den israelske besættelse. Forår 2002

http://palaestina-info.dk/images/IS_08.gif" width="217" height="7">

Den palæstinensiske litteraturprofesor Edward Said fra Columbia University er en skarp kritiker af såvel den israelske besættelse og undertrykkelse af det palæstinensiske folk som af det palæstinensiske selvstyre.

I adskillige artikler er han gået i rette med Oslo-aftalerne for blot at være et dække over fortsat besættelse. Samtidig peger han på uduelighed inden for det palæstinensiske selvstyre.

Edward Said ser klare lighedspunkter mellem de sorte sydafrikanere og palæstinensernes frihedskamp:

"Vi må frem for alt, som Mandela aldrig blev træt af at sige om sin kamp, være klar over, at den palæstinensiske sag er Èn af vores tids store moralske sager. Vi må derfor behandle den som en sådan".

"Det er en kendsgerning, at vi er et folk og et samfund, og på trods af Israels grusomme angreb på det palæstinensiske selvstyre fungerer vores samfund stadig.

Vores største sejr over Israel er, at folk som Sharon og hans lige ikke evner at se det. Derfor er de fortabte på trods af deres store magt. Vi har overvundet fortidens tragedier og minder, Sharon har ikke. Han vil gå i graven som en arabermorder og mislykket politiker, der kun formåede at give sit folk mere uro og usikkerhed. Det må vel være arven fra enhver leder, at han efterlader noget, som de fremtidige generationer kan bygge videre på. Sharon efterlader intet andet end gravsten."

I et essay (foråret 2002) fremkommer han med en kritik voldsanvendelsen fra palæstinensiske grupper:

"Vi har slet ikke forstået den ikkevoldelige politik. Vi har heller ikke forstået den magt, der ligger i at forsøge at henvende sig direkte til israelerne, på samme måde som ANC henvendte sig til de hvide sydafrikanere - som led i en politik, der sætter samhørighed og gensidig respekt i højsædet. Sameksistens er vores svar på den israelske udelukkelse og aggressivitet".(Politiken 13.4.2002).

I en artikel - Selvmordsbomber straffer to folk - fra juni 2002 skærper Said kritikken:

".. såkaldte martyrers selvmordsbomber bliver brugt til at legitimere, at et helt folk straffes og påføres stadige forringelser i deres levevilkår. Hvis noget kan gøre Arafat stridig i at skade den palæstinensiske sag, er det denne katastrofale bølge af drab på israelske civile, som kun kan tjene til at bevise i verdens øjne, at vi lige netop er terrorister." (Information 19. juni 2002)

I artiklen Ti års bluff, ti års lidelser redegør Said for sit syn på Oslo-aftalerne og deres konsekvenser (Information 23-24. marts 2002). I essayet Israel er endt i en blindgyde skriver han om den igangværende intifada (Information 29-30. december 2001). Andre af Saids artikler kan findes i Informations arkiv eller Politikens.